Mainecoon informatie

Beknopte informatie over Maine Coons:

 • Grootte: Gemiddelde hoogte 25-45 cm.
 • Gewicht: Gemiddeld gewicht 4-12 kg.
 • Levensduur: Gemiddelde levensduur 10-14 jaar.
 • Geschikt voor: Kinderen, senioren, honden, katten, gezinnen.
 • Karakter: Sociaal en aanhankelijk.
 • Intelligentie: Hoog.
 • Speelsheid: Zeer speels, behouden speelsheid op oudere leeftijd.
 • Activiteitsniveau: Normaal actief.
 • Vocaliteit: Sporadisch, grotere Maine Coons kunnen miauwen als een kitten.
 • Haarlengte: Halflang.

Bijzondere eigenschappen van Maine Coons:

 • Gemakkelijk te trainen.
 • Vereist veel verzorging.
 • Vriendelijk tegen mensen.
 • Vriendelijk tegen andere huisdieren.
 • Vriendelijk tegen vreemden.
 • Hoge prooidrift.
 • Tolereert opgepakt worden.

De Maine Coon, met zijn indrukwekkende verschijning en vriendelijke karakter, is een perfecte metgezel voor allerlei soorten gezinnen en huishoudens. Ze zijn intelligent en sociaal, waardoor ze goed samengaan met mensen, kinderen en andere huisdieren. Met hun hoge mate van speelsheid, zelfs op latere leeftijd, kunnen ze voor eindeloos entertainment zorgen. Houd er echter rekening mee dat de weelderige vacht van de Maine Coon regelmatige verzorging vereist om klitten te voorkomen. Hun vriendelijkheid en aanpassingsvermogen maken van hen een geweldige keuze voor zowel ervaren kattenbezitters als nieuwkomers in de wereld van kattenliefhebbers.

XXL Maine Coon

De term “XXL Maine Coons” is overbodig, aangezien het ras van nature al bekend staat om zijn imposante formaat en grote gestalte. De Maine Coon staat internationaal bekend als een van de grootste kattenrassen en heeft een robuuste bouw die de “gentle giant” bijnaam heeft verdiend.

Hoewel sommige fokkers mogelijk de term “XXL Maine Coons” gebruiken om te benadrukken dat hun katten bijzonder groot zijn, is het belangrijk voor potentiële kopers om te begrijpen dat de grootte van een Maine Coon binnen de normale variatie van het ras valt. De grootte van individuele Maine Coons kan variëren en hangt af van verschillende factoren, waaronder genetica, voeding en levensstijl.

Kopers moeten zich bewust zijn van marketingtermen en de kenmerken van het ras begrijpen om te voorkomen dat ze misleid worden door overdreven claims. Bij het kiezen van een Maine Coon als huisdier is het raadzaam om je te richten op de gezondheid, temperament en verzorgingsbehoeften van de kat, in plaats van uitsluitend op de grootte.

Gewichten van Mainecoon kittens . (Dit zijn gemiddelde gewichten en is uiteraard slechts ter indicatie)

Kater Poes
Geboortegewicht 100-180 gram 100-160 gram
1 Week 220-310 gram 200-280 gram
2 Weken 330-450 gram 320-420 gram
3 Weken 400-630 gram 390-580 gram
1 Maand 610-870 gram 550-810 gram
2 Maanden 1100-1700 gram 1050-1500 gram
3 Maanden 1700-2800 gram 1600-2400 gram
4 Maanden 2700-4200 gram 2500-3800 gram
5 Maanden 3200-5200 gram 2700-4100 gram
6 Maanden 3700-5800 gram 3000-4200 gram
1 Jaar 6000-9000 gram 4000-7000 gram
1.5 Jaar 6000-9500 gram 4200-7200 gram
2 Jaar 6000-10000 gram 4500-7300 gram

Lengte Maine Coon:

De gemiddelde lengte van een volwassen Mainecoon is 48-100 cm (gemeten van neus tot staart). Uiteraard zijn er exemplaren van meer dan 100 cm. Dit zijn uitzonderingen!

Gewicht Maine Coon:

Een Maine Coon is een groot kattenras en kan aanzienlijk meer wegen dan andere huis & raskatten.

Volwassen mannelijke Maine Coons wegen meestal tussen 6 en 12 kilogram, terwijl volwassen vrouwtjes meestal tussen 4 en 7 kilogram wegen.

Het is echter belangrijk op te merken dat het gewicht van een individuele Maine Coon sterk kan variëren, afhankelijk van factoren zoals genetica, voeding en lichaamsbouw.

Leeftijd Maine Coons:

De gemiddelde leeftijd van een Maine Coon ligt ergens tussen de 10 en 14 jaar. Sommige Maine Coons worden uiteraard ouder tot wel 15-18 jaar. Uiteraard zijn er meerdere factoren die meespelen bij de uiteindelijke leeftijd van een Maine Coon. Te denken valt aan: Levensstijl, dieet en uiteraard de genen van de kat.

Technisch gezien is Corduroy. De kat die momenteel het Guinness World Record van oudste levende kat ter wereld heeft, slechts half Maine Coon. De 26-jarige Corduroy geeft zijn raszuivere soortgenoten dus wat leeftijd betreft het nakijken.

Wat is de leeftijd van een Maine coon ten opzichte van de mens?

Leeftijd Mainecoon Leeftijd Mens
0-1 Jaar 0-1 Jaar
2 Maanden 2 Jaar
3 Maanden 4 Jaar
4 Maanden 6 Jaar
5 Maanden 8 Jaar
6 Maanden 10 Jaar
7 Maanden 12 Jaar
12 Maanden 15 Jaar
18 Maanden 21 Jaar
2 Jaar 24 Jaar
3 Jaar 28 Jaar
4 Jaar 32 Jaar
5 Jaar 36 Jaar
6 Jaar 40 Jaar
7 Jaar 44 Jaar
8 Jaar 48 Jaar
9 Jaar 52 Jaar
10 Jaar 56 Jaar
11 Jaar 60 Jaar
12 Jaar 64 Jaar
13 Jaar 68 Jaar
14 Jaar 72 Jaar
15 Jaar 76 Jaar
16 Jaar 80 Jaar
17 Jaar 84 Jaar
18 Jaar 88 Jaar
19 Jaar 92 Jaar
20 Jaar 96 Jaar
21 Jaar 100 Jaar

Mainecoons; een leven lang speels!

Maine Coons zijn geliefde huisdieren die bekend staan om hun grote formaat, opvallende uiterlijk en aanhankelijke persoonlijkheden. Maar wist je dat Maine Coons ook graag spelen? Met de juiste stimulatie en speelgoed kan je Maine Coon urenlang blij en vermaakt blijven. Lees verder om meer te weten te komen hoe u uw kat kunt vermaken met spelletjes.

Leuke speeltijd voor Maine Coons

Maine Coons zijn erg speelse katten en ze houden ervan om hun omgeving te verkennen en ermee om te gaan. Ze zijn intelligent en genieten van interactieve activiteiten zoals achter speelgoed aanjagen, verstoppertje spelen en puzzelspellen spelen. Tijd doorbrengen met uw Maine Coon helpt ook om de band tussen u en uw huisdier te versterken.

Je kunt veel geweldig speelgoed voor je Maine Coon kopen om mee te spelen. Ballenzoekers, verenstokjes en kattenkruisspeeltjes zijn allemaal geweldige keuzes om je kat bezig te houden. Je kunt ook leuk doe-het-zelf speelgoed maken, zoals een papieren zak gevuld met speelgoed of een kartonnen doos gevuld met lekkernijen.

Als je met je Maine Coon speelt, zorg er dan voor dat je zachte commando’s gebruikt en je kat beloont met lekkernijen of genegenheid als ze correct reageren. Dit zal uw kat helpen om effectiever te spelen en zal de band tussen u en uw huisdier versterken.

Als je je Maine Coon wat extra stimulatie wilt geven, overweeg dan om een wandeling te maken. Harnassen en lijnen voor katten zijn overal verkrijgbaar, en het uitlaten van je Maine Coon kan ze de kans geven om de wereld om hen heen te verkennen en wat beweging te krijgen.

Uw kat bezig houden met spelletjes

Maine Coons zijn nieuwsgierige katten en ontdekken graag hun omgeving. Om ze bezig te houden, is het belangrijk om ze voldoende stimulerende activiteiten te bieden.

Het maken van interessante speurtochten of puzzelspellen kan helpen om je Maine Coon betrokken te houden. Verstop lekkernijen of speeltjes in huis en laat je kat ernaar zoeken. Je kunt ook doolhoven maken met kartonnen dozen of papieren handdoeken en ze vullen met lekkernijen.

Het is ook belangrijk om ervoor te zorgen dat uw Maine Coon toegang heeft tot een verscheidenheid aan speelgoed. Speelgoed dat activiteit en verkenning aanmoedigt, zoals verenstokjes of ballenzoekers, kan helpen om uw kat bezig te houden.

Als je een tekort aan ideeën hebt, zijn er tal van online bronnen om je te helpen leuke spellen te vinden waar je Maine Coon dol op zal zijn. Veel katten spelen ook graag met water, dus overweeg om te investeren in een waterfontein die je kat kan verkennen.

Maine Coons zijn geweldige huisdieren die graag hun omgeving verkennen en ermee omgaan. Tijd doorbrengen met spelen met je Maine Coon kan helpen om de band tussen jou en je huisdier te versterken, en het kan ook helpen om je kat bezig te houden en te stimuleren. Investeer in goed speelgoed, bedenk leuke spelletjes en activiteiten en je Maine Coon zal zich urenlang vermaken.

EMS CODES (vacht & kleur) VAN KATTEN

De Rascode van het Maine Coon ras = MCO

De Maine Coon is een geliefd kattenras dat bekend staat om zijn pluizige vacht, grote oren en iconische kleuren. Met zoveel variaties in zowel uiterlijk als gevoel, kan het moeilijk zijn om te weten wat je kunt verwachten bij het adopteren van een Maine Coon! Om u te helpen de beste beslissing te nemen, legt dit artikel de verschillende vachttypes en -kleuren uit die beschikbaar zijn voor Maine Coons.

 

Maine Coons zijn er in vele kleuren en vachttypes, wat betekent dat geen twee katten ooit hetzelfde zijn! De meest populaire kleuren zijn bruin tabby, oranje tabby, zwart en wit, maar er zijn veel andere kleuren om uit te kiezen, waaronder blauw, zilver en rood tabby. Wat de vachttypes betreft, de meeste Maine Coons hebben een middellange tot lange vacht die zijdeachtig en zacht is, maar er is ook een “langharige” variëteit met een langere vacht die meer vatbaar is voor klitten.

Als het gaat om het begrijpen van Maine Coon vacht, is het belangrijkste om op te merken dat het niet hetzelfde is als de vacht van andere rassen. Maine Coons hebben een vacht die over het algemeen dikker en langer is dan die van andere katten, en het is ook waterafstotend. Dit betekent dat Maine Coons niet zo vaak geborsteld en verzorgd hoeven te worden als sommige andere katten, omdat hun vacht niet zo snel klit.

Maine Coon vacht staat ook bekend als erg zacht en zijdeachtig, waardoor ze een uitstekende keuze zijn voor mensen die op zoek zijn naar een knuffelige metgezel. Zoals eerder vermeld, hebben langharige Maine Coons een nog langere vacht die ongelooflijk zacht en pluizig is, waardoor ze een ideaal huisdier zijn voor mensen die op zoek zijn naar een luxe bontjas.

Codes voor de kleur:

n = Zwart
a = Blauw
d = Rood
e = Crème
f = Black tortie (zwart schildpad)
g = Blue tortie (blauw schildpad)
s = Zilver | Smoke
w = Wit
y = Goud

Codes voor het patroon:

01 = Van (Een patroon waarbij enkel de staart is gekleurd en er op de kop een paar gekleurde vlekken mogen zijn)
02 = Harlekijn
03 = Bicolor
09 = Geen Van, Harlekijn of bicolor, maar een ongespecificeerde hoeveelheid wit
11 = Shaded
12 = Tipped (Shell)
21 = Tabby (een niet gespecificeerd Tabby-patroon)
22 = Classic Tabby (Blotched Tabby, gemarmerd)
23 = Mackerel Tabby (gestreept als een tijger)
24 = Gevlekt Tabby (spotted)
25 = Ticked Tabby

De meest voorkomende gezondheidsproblemen die bij Maine Coons kunnen ontstaan:

Maine Coons zijn over het algemeen een gezond en sterk ras, maar zoals bij alle kattenrassen, kunnen er zich gezondheidsproblemen voordoen.

Enkele van deze meest voorkomende gezondheidsproblemen bij Maine Coons zijn:

 1. Tandvleesaandoeningen en tandproblemen: Maine Coons kunnen vatbaar zijn voor tandvleesaandoeningen en tandproblemen. Het is belangrijk om regelmatig de tanden van uw kat te laten controleren en te zorgen voor een goede mondhygiëne.
 2. Obesitas: Maine Coons zijn grote katten en kunnen gevoelig zijn voor overgewicht en obesitas, wat kan leiden tot andere gezondheidsproblemen zoals diabetes en artritis.
 3. Entropion: dit is een oogafwijking waarbij het ooglid naar binnen rolt, waardoor de wimpers en de huid van het ooglid tegen het hoornvlies wrijven. Dit kan pijn, irritatie, tranenvloed en mogelijk corneale zweren (zweren op het hoornvlies) veroorzaken. Entropion kan aangeboren zijn, maar ook als gevolg van verwondingen, infecties of ontstekingen aan het oog. Het is daarom belangrijk om snel te handelen bij 1 van deze problemen, dat voorkomt het ontwikkelen van entropion.
 4. Patella luxatie: Dit is een aandoening waarbij de knieschijf (patella) tijdelijk uit positie kan raken, wat pijn en mank lopen kan veroorzaken.
 5. Heupdysplasie: Dit is een erfelijke aandoening waarbij de heupgewrichten abnormaal ontwikkelen. Dit kan leiden tot pijn, stijfheid en uiteindelijk artritis.
 6. Spinale musculaire atrofie (SMA): Dit is een zeldzame genetische aandoening die spieratrofie en zwakte veroorzaakt, vooral in de achterpoten. Er is een genetische test beschikbaar om te bepalen of een kat drager is van SMA.
 7. Hypertrofische cardiomyopathie (HCM): HCM is een erfelijke hartaandoening die ervoor zorgt dat de hartspier verdikt. Dit kan leiden tot hartfalen en plotselinge dood. Regelmatige controles door een dierenarts en echo cardiografie kunnen helpen bij het vroegtijdig opsporen van HCM.

 

Om de kans op gezondheidsproblemen bij uw Maine Coon te minimaliseren, is het belangrijk om een verantwoordelijke fokker te kiezen die gezondheidstests laat uitvoeren.

 

Wat kunt u zelf doen voor de gezondheid van uw Maine coon?

 • Regelmatige uw Maine coon door een dierenarts laten controleren en jaarlijks de vaccinaties te laten geven.
 • Regelmatig ontwormen.
 • Zorg voor een goed uitgebalanceerd dieet en voldoende lichaamsbeweging om uw Maine coon op een gezond gewicht te houden.

Waarom Mainecoons (maar ook alle andere katten) eigenlijk niet vrij buiten (los zonder toezicht) zouden moeten lopen:

Maine Coons zijn een geliefd huisdier in vele huishoudens. Hoewel het natuurlijk gedrag is voor katten om buiten te willen verkennen, brengt het loslaten van katten zoals Maine Coons buiten aanzienlijke risico’s met zich mee, zowel voor de katten zelf als voor de lokale fauna.

Risico op Vergiftiging

Een van de grootste gevaren voor buitenlopende katten is het risico op vergiftiging. Dit kan gebeuren door het consumeren van giftige stoffen die ze buiten vinden, zoals rattengif of door mensen opzettelijk achtergelaten gif. Katten zijn nieuwsgierige dieren en kunnen gemakkelijk iets eten dat schadelijk voor hen is.

Gevaar voor Lokale Vogelpopulaties

Katten zijn van nature jagers en kunnen een bedreiging vormen voor lokale vogelpopulaties. Dit is vooral problematisch in gebieden waar vogelsoorten al onder druk staan door habitatverlies en klimaatverandering. Een Maine Coon die een vogel vangt in de tuin van de buren kan bijvoorbeeld spanningen veroorzaken tussen buren en bijdragen aan de afname van de vogelpopulaties.

Verkeersrisico’s

Een buitenlopende kat loopt ook het risico om aangereden te worden door voertuigen. Dit is een veelvoorkomend en tragisch lot voor veel katten die toegang hebben tot drukke wegen.

Diefstal en Verlies

Maine Coons zijn waardevolle katten, zowel financieel als emotioneel. Dit maakt ze een doelwit voor diefstal. Daarnaast kunnen katten die vrij buiten rondlopen verdwalen, wat leidt tot angstige zoektochten en mogelijk hartverscheurende verlieservaringen voor de eigenaars.

 

Alternatieven voor Buitenactiviteiten

Om deze redenen wordt het aanbevolen om Maine Coons en andere katten binnenshuis te houden of onder toezicht buiten te laten in een veilige, afgesloten ruimte. Dit kan een omheinde tuin zijn of een speciaal ontworpen kattenren. Ook het gebruik van een tuigje tijdens wandelingen kan een veilige manier zijn om uw kat de buitenwereld te laten verkennen zonder de bovengenoemde risico’s.

 

Conclusie

Hoewel het verleidelijk kan zijn om uw Maine Coon de vrijheid van het buitenleven te gunnen, is het belangrijk om rekening te houden met de vele gevaren die dit met zich meebrengt. Door verantwoordelijkheidsgevoel en voorzorgsmaatregelen te nemen, kunt u ervoor zorgen dat uw geliefde huisdier veilig en gezond blijft.

 

 

Online stamboom database mainecoons: